Sociale veiligheid

Een veilige omgeving is voor iedereen! Dus ook tijdens het doen van vrijwilligerswerk. Maar wie is hiervoor verantwoordelijk? Wat doe je als het onveilig blijkt te zijn? En hoe zorg je ervoor dat veilig blijft? MOOIWERK geeft je tips.

🙏🏿 Grensoverschrijdend gedrag herkennen en voorkomen
❤️ Vraag een VOG aan voor vrijwilligers
🤗 Volg samen een workshop of cursus over een veilige omgeving

Grensoverschrijdend gedrag

Grensoverschrijdend gedrag is bijvoorbeeld beledigen, pesten, discrimineren, geld afhandig maken, bedreigen, roddelen, uitsluiten, seksueel grensoverschrijdend gedrag en mishandelen. Dat is natuurlijk heel breed. Je kunt het onthouden als gedrag dat vervelend of schadelijk is voor iemand. Zelfs als de ander dat niet zo bedoelt. Hoe maak je hierover afspraken binnen je organisatie? En wat doe je als er toch iets gebeurt of wanneer je iets ziet wat niet klopt? MOOIWERK helpt je hierbij.

Wat kun je doen tegen grensoverschrijdend gedrag?

Je kunt grensoverschrijdend gedrag voorkomen door vijf eenvoudige stappen te volgen. Met deze stappen helpen we om de sociale veiligheid binnen jouw vrijwilligersorganisatie of sportvereniging zo goed mogelijk te organiseren.

  1. Stel een gedragscode en/of omgangsregels op en zet hierin wat wel en wat geen wenselijk gedrag is.
  2. Ga met elkaar het gesprek aan wanneer er sprake is van ongewenst gedrag en let op dat iedereen er zich aan de regels houdt.
  3. Stel een in en/of externe vertrouwenscontactpersoon aan.
  4. Zorg voor heldere procedures voor als het wel mis gaat. Weet wat je dan moet/kunt doen (het vijf stappenplan kan hierbij helpen).
  5. Neem maatregelen, zoals door het aanvragen van een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) en het opschrijven van een aannamebeleid.

Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG)

Een VOG is een verklaring waaruit blijkt dat iemand geen strafblad heeft. Of dat het strafblad geen bezwaar vormt voor het doen van een bepaalde taak of functie binnen een organisatie. Voor bepaalde functies of taken van een vrijwilliger kun je een VOG (laten) aanvragen. Denk hierbij aan een penningmeester die met het geld in aanraking komt, of aan vrijwilligerswerk met kwetsbare doelgroepen zoals trainers, activiteitenbegeleiders of een maatje van iemand. Let op: wowel de deelnemers/cliënten als de vrijwilligers kunnen kwetsbaar zijn! Vrijwilligersorganisaties die werken met kwetsbare mensen zoals bijvoorbeeld ouderen, kinderen, mensen met een beperking, kunnen gebruik maken van de regeling Gratis VOG.

VOG aanvragen
Een VOG natuurlijk niet de oplossing tegen grensoverschrijdend gedrag, maar wel een preventief middel. En omdat een VOG gratis is, is er eigenlijk geen reden om ze niet aan te vragen. Voorkomen is beter dan genezen! Wil je weten hoe dit werkt? Op het Ministerie van Volksgezondheid kun je informatie ophalen over de Gratis VOG regeling.

Cursus

Sociale veiligheid is een onderdeel van je vrijwilligersbeleid. Als je hier van te voren goed over na denkt en maatregelen treft, werk je aan een sociaal veilige omgeving binnen je stichting of vereniging. Voor meer informatie kun je module 4 ‘sociale veiligheid’ van het vrijwilligersbeleid volgen.

Nog vragen?

Heb je een vraag waarop je het antwoord niet hebt kunnen vinden? Of wil je graag persoonlijk met ons in gesprek? MOOIWERK staat voor je klaar! Vul onderstaand formulier in en wij nemen contact met je op.

Scroll naar boven