Werken met jongere vrijwilligers

Daarom wil jij jongere vrijwilligers!

Jongeren willen graag ervaring opdoen en nieuwe dingen leren. Vaak combineren ze hun studie, bijbaan en hun sociale leven. Vrijwilligerswerk dat flexibel, leuk én interessant is, valt het beste in de smaak. Heb je er ooit al eens over nagedacht om de samenwerking met jongeren op te zoeken? Jij krijgt vernieuwende antwoorden op vraagstukken en de studenten doen praktijkervaring op. WIN-WIN! Maar er zijn meer voordelen van het werken met studenten:

😊 Met jongeren komt er frisse energie in de organisatie
🚀 Je krijgt nieuwe ideeën & oplossingen
👫🏻 Wil jouw stichting of vereniging verjongen? Via studenten boor je een heel nieuw netwerk aan jongeren aan!

Maatschappelijke stages

Een groot aantal studenten kiest ervoor om naast hun studie vrijwilligerswerk te doen. Maar veel opleidingen bieden ook de mogelijkheid om een een maatschappelijke stage te volgen voor studiepunten. MOOIWERK werkt samen met verschillende scholen in Breda. Zodat jij daarvan kunt profiteren.

Kick-off Markenhage College

Vierdejaars scholieren van het Markenhage college starten elke september weer met een maatschappelijke stage. Wil jij jouw organisatie graag onder de aandacht brengen bij de studenten? Meld je dan aan als standhouder voor de markt bij Jacqueline van de Steenoven (Markenhage) via deze link. Een mooie kans om jouw organisatie te laten zien aan de vrijwilligers van de toekomst!

Social Studies van Avans

Bij Avans Hogeschool leiden ze de sociaal werkers van de toekomst op. Dit doen ze graag samen met vrijwilligersorganisaties. De studenten doen in het eerste leerjaar maar liefst 84 uur vrijwilligerswerk op. Dit is in de periode oktober t/m juli. Kun jij deze periode extra handen én een frisse blik in de organisatie gebruiken? Check de info & doe mee! Must: Jouw organisatie of initiatief is actief binnen het (brede) sociale domein & de student heeft rechtstreeks contact met de doelgroep van jouw organisatie. Wil je graag meedoen? Plaats dan je vacature op AvansConnect via deze link.

Communication Challenge van Avans

Ben je een maatschappelijke organisatie en ben je toe aan iets nieuws? De eerstejaars van Avans gaan aan de slag tijdens The Communication Challenge! Studenten van de opleiding Communicatie maken nieuwe communicatiemiddelen, denk bijvoorbeeld aan een nieuwe website, sprekende poster, sociale media, een sprankelende folder of een pakkend promotiefilmpje. Is dit precies wat je nodig hebt? Check dan deze informatiefolder.

Is de inschrijfdatum van dit jaar al verstreken en je hebt nog een communicatieopdracht? Er zijn altijd mogelijkheden om jouw opdracht onder de aandacht te krijgen bij de studenten! Neem contact op met onze collega Berit om je communicatievraag neer te leggen zodat de studenten er mee aan de slag kunnen. Zij is gespecialiseerd in vrijwilligerswerk voor Bredase jongeren.

Hoe bereik je jongeren?

Veel jongeren willen wel vrijwilligerswerk doen. Máár: zij doen dit dan op eigen voorwaarden, aansluitend bij hun agenda en passend bij de eigen interesses en doelen. Vooral studerende jongeren hebben vaak een flexibeler rooster en ruimte om te schuiven om iets te kunnen doen, waar ze zelf het nut en de noodzaak van inzien. De intentie is er, maar er is ook erg veel concurrentie van andere tijdsbestedingen in het leven van studenten. Jongeren vaak sterk gericht op ontplooien, ontdekken en beleven. Als jouw organisatie dus meer jongere vrijwilligers wil aantrekken, moet je aansluiten op hun wensen, motivaties en ideeën. Niet andersom!

  • Positioneer jullie vrijwilligerswerk als middel. Bijvoorbeeld als middel tot zelfontplooiing of vrijwilligerswerk om (werk) ervaring op te doen.
  • Gebruik social media. Geef de jongste vrijwilliger in je organisatie de ruimte om de communicatie naar jongeren/studenten zelf op te pakken. Deze kan de juiste boodschap vinden en het juiste middel om andere jongeren te bereiken.
  • Zorg dat je online goed vindbaar bent. Je website moet aantrekkelijk zijn en goed werken op mobiel!
  • Mond tot mondreclame. Denk daarom aan een bring-a-friend concept. Laat elke vrijwilliger eens zijn (klein)zoon/dochter of buurjongen met vriend of vriendin eens meenemen.
  • Laat je promotie via de onderwijsinstelling lopen.
  • Werk je al met studenten, maak ze ambassadeur van de organisatie. Zorg ervoor dat zij andere jongeren gaan werven.
  • Zet je vacatures uit via studie- en studentenverenigingen.
  • Richt je op specifieke communities, bijvoorbeeld jongere sporters, de festivalgangers, de gelovigen.

En de laatste tip: is de gemiddelde leeftijd van de vrijwilligers nu 80 jaar? Zoek dan niet naar 40’ers. Een 70 jarige is ook al een jongere binnen jouw organisatie 😉 Die sluiten beter aan bij jullie cultuur dan een echt jonkie!

Nog vragen?

Heb je een vraag waarop je het antwoord niet hebt kunnen vinden? Of wil je graag persoonlijk met ons in gesprek? MOOIWERK staat voor je klaar! Vul onderstaand formulier in en wij nemen contact met je op.

Scroll naar boven