Werken met vrijwilligers

Als je werkt met vrijwilligers, wil je dat alles goed gaat. Logisch! Zo blijft iedereen tevreden. Maar hoe kun je dat het beste doen? En wat moet je hiervoor weten? MOOIWERK zet de belangrijkste dingen voor je op een rijtje.

Vrijwilligersbeleid

Een vrijwilligersbeleid is een plan waarin je beschrijft hoe je omgaat met vrijwilligers binnen jouw organisatie. Er staat ook in hoe je zaken rondom het vrijwilligerswerk geregeld hebt. Van hoe je vrijwilligers werft, tot hoe je ze begeleidt en waardeert tot aan het exitgesprek. Andere manieren om de term vrijwilligersbeleid te omschrijven:

✅ “Zo hebben wij het voor vrijwilligers afgesproken”
✅ “Dit is hoe wij (willen) werken met vrijwilligers.”
✅ “Werken met vrijwilligers vinden wij belangrijk.”
✅ “Zo gaan wij met vrijwilligers om.”

Drie redenen waarom je een vrijwilligersbeleid wilt hebben

Een vrijwilligersbeleid/plan is niet alleen handig om te hebben. Als je er van te voren goed over nadenkt, helpt het de vrijwilligers, je organisatie én kun je het inzetten als promotiemiddel:

  1. Je creëert betrokken, gemotiveerde en tevreden vrijwilligers. Vrijwilligers weten hoe de organisatie staat tegenover de vrijwilligers en hoe de omgang is. Er is makkelijk terug te vinden welke standpunten een organisatie inneemt. Een goed en fijn leesbaar beleid, wat ook in uitvoering wordt gebracht, geeft de vrijwilliger het vertrouwen dat de organisatie het beste met hem/haar voorheeft.
  2. Je creëert samenhang in je team, een fijne werksfeer en een transparantie organisatie. Alle neuzen staan dezelfde kant op en de organisatie kan zichzelf verbeteren en is bewust bezig met hoe de zaken geregeld zijn.
  3. Je creëert de beste ambassadeurs voor je organisatie en krijgt spontaan nieuwe vrijwilligers. Mensen zien dat deze organisatie de moeite neemt om goed te zorgen voor haar vrijwilligers. Dit kan een meerwaarde zijn en reden om bij deze organisatie vrijwilligerswerk te gaan doen in plaats van bij een andere.

Het vrijwilligersbeleid zou je kunnen gebruiken als ambitieplan. Als iets wat nu nog niet zo is, maar waar je naartoe wilt werken. Download hier het voorbeeld werkboek om je vrijwilligersbeleid te maken. Je kan ook de online training ‘Vrijwilligersbeleid’ volgen waarin allerlei extra voorbeelden, formats en tool beschikbaar worden gesteld. Vraag de training aan door een mail te sturen naar advies@mooiwerkbreda.nl.

Vrijwilligersvergoeding

Als organisatie kun je ervoor kiezen om vrijwilligers een onbelaste vrijwilligersvergoeding te geven. Het gaat hierbij om een vergoeding die zo laag is dat deze niet in verhouding staat tot de omvang en het tijdsbeslag van het werk. Over vrijwilligersvergoedingen tot dit bedrag betaal je geen belasting of premies.

Om gebruik te maken van de fiscale regels voor een onbelaste vrijwilligersvergoeding moet er sprake zijn van een vrijwilliger. De Belastingdienst stelt de volgende eisen aan een vrijwilliger. De vrijwilliger:  

  • verricht werkzaamheden voor een organisatie die niet valt onder de vennootschapsbelasting of daarvan is vrijgesteld of voor een sportvereniging of sportstichting of voor een algemeen nut beogende instelling (ANBI);
  • is niet in dienst bij de organisatie, sportvereniging of sportstichting;
  • voert de werkzaamheden niet voor zijn beroep uit;
  • krijgt de vergoeding voor het vrijwilligerswerk. Het gaat dus om een vergoeding die niet in verhouding staat tot de omvang en het tijdsbeslag van het werk. 
  • Bekijk hier alle regels en voorwaarden die de belastingdienst voorschrijft m.b.t. de vrijwilligersvergoeding. 

Nog vragen?

Heb je een vraag waarop je het antwoord niet hebt kunnen vinden? Of wil je graag persoonlijk met ons in gesprek? MOOIWERK staat voor je klaar! Vul onderstaand formulier in en wij nemen contact met je op.

Scroll naar boven