5 redenen om vrijwilligerswerk te doen

Waarom zou je aan de slag willen gaan als vrijwilliger? Wij kunnen in ieder geval al vijf héle goede redenen bedenken.

1. Vrijwilligerswerk maakt gelukkig

We schreven er al eerder een blog over. Want het is ook écht zo, blijkt uit onderzoek. Vrijwilligerswerk maakt gelukkig! Mensen die iets doen voor een ander, geven zichzelf vaker een hoog cijfer voor geluk. En gelukkig zijn, dat willen we toch allemaal?

2. Vrijwilligerswerk houdt je gezond

En dan hebben we het dus niet alleen over mentale gezondheid, zoals hierboven omschreven. Vrijwilligerswerk houdt je namelijk fysiek ook gezond! Zeker als je ouder wordt en vrijwilliger bent, heb je minder kans op een hoge bloeddruk en blijven je hersenen in een betere conditie. Als je dan ook nog iets actiefs doet, zoals iets in de buitenlucht waarbij je beweegt, sla je twee vliegen in één klap.

3. Vrijwilligerswerk geeft je werkervaring

Als je scholier of student bent, is vrijwilligerswerk dé uitkomst om werkervaring op te doen. Het is een enorme plus op je cv. Toekomstig werkgevers zien ten eerste dat jij maatschappelijk betrokken bent. Als je dan ook nog iets kiest dat past bij jouw interesses en aansluit bij jouw opleiding, heb je sowieso een streepje voor. Je ontwikkelt jezelf, bent professioneel bezig en je houdt er vaak ook nog eens leuke sociale contacten aan over (zie ook puntje 5). Sanne weet er alles van, lees hier wat zij over het doen van vrijwilligerswerk vertelt!

4. Vrijwilligerswerk houdt je bezig

Ben je met pensioen? Werk je minder? Of ben je gedeeltelijk uitgevallen? Ook dán is het doen van vrijwilligerswerk een uitkomst. Er is altijd wel iets te vinden dat perfect bij jou en jouw omstandigheden past. Lees bijvoorbeeld hier het inspirerende interview met Ad; nadat hij ziek werd – is hij gaan nadenken over wat hij nog wél kon.

5. Vrijwilligerswerk zorgt voor contact

Het is oh-zo belangrijk: onder de mensen zijn. En dat is niet altijd even makkelijk of vanzelfsprekend. Zeker in Corona-tijd kan het lastig zijn, en ligt eenzaamheid op de loer. Vrijwilligerswerk kan hieraan bijdragen. Geen zorgen: dat hoeft geen risico te vormen! Want wist je dat er ook veel vrijwilligerswerk vanuit huis gedaan kan worden? Zo ben je toch in contact met anderen, en dat is ontzettend waardevol. Ga ervoor!

Vrijwilligerswerk doen in Breda?

Van iets goeds doen, krijg je een goed gevoel! En dat is misschien toch wel de voornaamste reden. Op zoek naar vrijwilligerswerk in Breda? Bekijk hier onze vacatures, of doe eerst de test om te zien wat past bij jou!


MOOIWERK zet zich in voor iedereen die aan de slag wil met vrijwilligers(werk) in Breda. Potentiële vrijwilligers vinden er vacatures, organisaties krijgen advies en huidige vrijwilligers kunnen workshops en bijeenkomsten volgen om zichzelf te blijven ontwikkelen. Iedere Bredanaar fan van vrijwilligerswerk! Wil jij graag met ons sparren? Neem dan contact op met het team.

Scroll naar boven