MOOI MENS gezien! | #9 Chiara | Mensen maken Nederland

MOOIWERK stelt je elke maand voor aan een inspirerend mens. Een MOOI MENS! Iemand die vrijwilligerswerk doet. Voor een ander, maar vooral ook voor zichzelf. Want van iets goeds doen, krijg je een goed gevoel!

Deze maand kletsen we met Chiara. Zij is 23 jaar en te typeren als een kei harde werker. Je kunt meer dan je denkt, dat bewijst deze fanatieke dame met alles wat zij doet en gedaan heeft! Voor haar studie Social Work deed ze een jaar lang vrijwilligerswerk. Dat gaat gepaard met veel liefde en plezier. “Elke week ging ik een uurtje kletsen bij een hele lieve mevrouw, voor haar maakt het haar hele week goed.”

Chiara, vertel eens wat over jezelf…

“Mijn naam is Chiara van Winsum, ik ben 23 jaar en kom uit Zeewolde Flevoland. Vanaf jongs af aan heb ik hard moeten werken om te laten zien dat ik meer kan dan mensen denken. Met veel mensen die niet in mij geloofden heb ik mijn kader op de middelbare school in Nijkerk weten te behalen. Normaal gesproken ga je dan naar niveau 3 op het MBO, maar ik wist dat ik meer kon. Door een overtuigend gesprek heb ik niveau 4 mogen doen. Ook hier waren vooral veel docenten die me vertelden dat ik het niet zou halen, dat ik het niet kon en dat ik beter een niveau lager kon gaan doen. Ik ben me altijd bewust geweest van mijn kwaliteiten en ik geef niet op. Ondanks alle negativiteit en mensen die me niet wilden zien slagen, heb ik mijn niveau 4 Toerisme management gehaald.

Ik kom uit een familie met veel hulpverleners. Mijn moeder heeft jaren in de jeugdzorg gewerkt en in een orthopedagogisch centrum voor moeilijk opvoedbare jongeren. Van jongs af aan wist ik al dat ik hulpverlener wilde worden. Want niet iedereen heeft een gezin of goede basis waar ze op kunnen terug vallen. Van jongs af aan heb ik het belangrijk gevonden om ervoor te zorgen dat iedereen zich gehoord en gezien voelt. Ik geloof dat je meer kan dan je zelf denkt, soms heb je een steuntje in de rug nodig. Dit hoop ik te kunnen zijn voor een ander.

Vandaar dat ik na een tussenjaar en werken in het buitenland in 2020, ben begonnen aan mijn studie Social Work aan Avans hogeschool. Ongeacht alle mensen die tegen me zeiden dat ik het niet zou halen, zit ik nu in mijn tweede jaar van het HBO. Daar ben ik echt helemaal op mijn plek bij het (in mijn mening) mooiste vak wat er is; er zijn voor een ander kan zo’n groot verschil maken in iemands leven.

Mijn droom voor de toekomst is om een eigen organisatie op te richten die zich specialiseert in het verhelpen van trauma’s en verslavingszorg. Ook hier zal ik niet opgeven en doorgaan tot het me lukt!”

Hoe heeft MOOIWERK je geholpen bij het vinden van vrijwilligerswerk?

“Voor mijn studie mocht ik in het eerste jaar vrijwilligerswerk doen, dit was lastig om te vinden met zoveel aanbod op het internet. Toen werd mij verteld dat op MOOIWERK veel leuke vacatures staan. Dit klopt inderdaad, ik ben gaan kijken en kwam op een vacature voor Avoord. Hier ben ik nog steeds met veel liefde en plezier vrijwilliger, de band die ik heb opgebouwd met de ouderen van de dagopvang is zo mooi. Elke dag is anders en ik zie wat voor een verschil het maakt voor de cliënten. Ook had ik een hele lieve mevrouw waar ik elke week een uurtje bij ging kletsen, ook voor haar maakt het haar hele week goed. Iemand om naar uit te kijken, je week mee te bespreken en soms emotionele gesprekken te voeren die ieder mens wel eens nodig heeft, even kunnen lachen en je weer deel voelen van de maatschappij. Ik ben heel goed begeleid door MOOIWERK. Wanneer ik vragen had, kon ik altijd bij ze terecht. Hier ben ik dus erg tevreden over!”

Wat vind je het leukst aan jouw vrijwilligerswerk?

“De band die je opbouwt met de cliënten, zien hoe gelukkig mensen worden van een klein beetje aandacht en het zien van de mens achter de leeftijd. Horen wat ze allemaal hebben meegemaakt, elke week iets nieuws leren over hoe je echt goed schoonmaakt of wat ze vroeger aten. Vorige week was mijn laatste officiële dag wat op een hele mooie manier werd afgesloten. Toen de cliënten hoorde dat het voorlopig mijn laatste dag was, werd er vol verbazing naar me gekeken. Ik kreeg meteen van iedereen een hand met dank uit hun hart voor mijn gezelschap en hoeveel het voor ze betekend. Ik kreeg een knuffel en een dikke kus op mijn wang, ook had een cliënt twee blaadjes getekend voor me zodat ik ze niet vergeet. Wat ik natuurlijk nooit zal doen, wat een mooie mensen zijn het! Ik zal naast mijn studie af en toe nog helpen waar ik kan en ze eens in de zoveel tijd bezoeken, want ik ga ze zeker missen.”

Welk moment is jou het meest bijgebleven?

“Het afscheid van vorige week, was zo bijzonder om te zien hoeveel mijn aanwezigheid voor de cliënten heeft betekend. Het opbouwen van een band is met elke cliënt weer zo anders maar allemaal speciaal op een eigen manier.”

Wat zou je willen zeggen tegen mensen die nog twijfelen om vrijwilligerswerk te doen?

“Doen! Ik kan me voorstellen dat, voordat je begint met vrijwilligerswerk, je niet weet waar je aan begint en of je het wel leuk gaat vinden. Gewoon doen, als dit niet bij jou past zijn er altijd andere taken of mogelijkheden zodat het wel bij je past. Én het effect op mensen van jouw aanwezigheid betekend voor hun zoveel, het geeft ze een belangrijk gevoel en weer even mens zoals jij en ik. Je krijgt er veel dankbaarheid en liefde voor terug, ik had het voor geen goud willen missen!”

________________________________________________________________

MOOIWERK is aangesloten bij Vereniging Nederlandse Organisaties Vrijwilligerswerk. Samen met het vrijwilligersveld in het hele land, maken we tijdens het Nationaal Jaar Vrijwillige Inzet (2021) nóg meer mensen enthousiast voor vrijwilligerswerk. Dit doen we onder andere door het vertellen van unieke verhalen in onze rubriek MOOI MENS gezien! #mensenmakennederland

Meedoen met deze rubriek?
Heb jij ook een MOOI verhaal over vrijwilligerswerk, of heb jij een MOOI MENS gezien? Laat het ons weten door een mailtje te sturen naar onze afdeling communicatie, en wie weet vertellen wij hier straks jouw verhaal!

Lees hier het verhaal van Frank, die rouwbegeleiding geeft. Wil jij ook aan de slag als vrijwilliger? Bekijk hier al onze vacatures.

Scroll naar boven