MOOI MENS gezien! | #14 Wilma

MOOIWERK stelt je elke maand voor aan een inspirerend mens. Een MOOI mens! Iemand die vrijwilligerswerk doet. Voor een ander, maar vooral ook voor zichzelf. Want van iets goeds doen, krijg je een goed gevoel!

Deze maand staat Wilma in de spotlights. Wilma is 55 jaar en woont sinds een paar maanden in Breda. Hiervoor woonde ze in Etten-Leur. Daar had ze een huis met een grote tuin, die ze samen met haar vader onderhield. Helaas kreeg haar vader dementie en merkte ze dat het haar steeds meer tegenzat om de tuin en het huis alleen te onderhouden. Ze heeft ervoor gekozen om naar Breda te verhuizen en woont hier nu met veel plezier.

Wilma, vertel eens wat over jezelf?

“Ik ben Wilma en ik ben 55 jaar. Samen met mijn hond Pebbles (teckel) woon ik in Breda.” Pebbles omschrijft ze als ‘koppig en eigenwijs’. Op de opmerking: ‘dat zal ze vast niet van een vreemde hebben’, reageert ze lachend: “Zij is erger!”

“Ik ben al een langere tijd actief als vrijwilliger. Bij Surplus was ik onderdeel van het ‘formulierenteam’. Ik hielp mensen met een lager inkomen bij het aanvragen van toeslagen. Erg dankbaar werk. Daarnaast heb ik bij Vluchtelingenwerk gewerkt en heb ik Engelse les gegeven. Sinds begin dit jaar ben ik vrijwilliger bij Surplus Woonzorgcentrum Westerwiek in Breda.”

Hoe ben je bij dit vrijwilligerswerk gekomen?

“Pa kreeg een paar jaar geleden dementie en toen ben ik zijn mantelzorger geworden. Later werd hij ook opgenomen in een verzorgingstehuis in Etten-Leur. Ik heb van dichtbij ervaren wat dementie is en hoe belangrijk het personeel en vrijwilligers zijn.

Door de dementie van Pa ben ik geduldig en mild geworden. Als ik bij hem was, leek de snelle wereld even stil te staan. Pa is in november 2021 overleden. Al snel daarna heb ik contact gehad met het vrijwilligersteam van MOOIWERK. Naast een luisterend oor, heeft Monique ook meegekeken naar vacatures. Een grote zoektocht naar mijn passie was het niet: ik wist héél zeker dat ik iets wilde betekenen voor mensen met dementie. Pa is écht mijn drijfveer voor dit vrijwilligerswerk.”

Wilma en haar vader, met hond Pebbles

 

Wat vind je het leukst aan jouw vrijwilligerswerk?

“Een hele hoop! Ik werk bij de dagbesteding van Westerwiek. Samen met de bewoners drink ik een bak koffie en klets over vroeger. Op de afdeling ligt een doosje kaarten met dingen van vroeger, zoals een kolenkit of koffiemolen. Door middel van deze vragen komen er mooie verhalen van vroeger naar boven. Als we samen muziek van vroeger luisteren, zie je mensen soms weer helemaal opleven.

Om te voorkomen dat mensen met dementie zich eenzaam voelen, is aanraking ontzettend belangrijk. Een zachte hand op iemands hand of een hand op de schouder is een klein gebaar, maar betekent zoveel voor die persoon.

Daarnaast doe ik vrijwilligerswerk niet alleen voor anderen, maar juist ook voor mezelf. Ik krijg er energie van en kan écht iets betekenen voor iemand anders.”

Welk moment is jou het meest bijgebleven?

“Je moet veel geduld hebben en doen of je alles voor de eerste keer hoort. Soms kan iemand wel acht keer op een dag bloedserieus vragen of hij mag trekken aan mijn haren om te checken ze wel écht zijn en of er niet stiekem vogeltjes in wonen.

Binnen één minuut is een bewoner vaak alweer vergeten wie je bent, maar het moment dat je een bewoners eventjes kunt laten lachen, is onbetaalbaar. Aanraking is belangrijk, zeker omdat bewoners zich soms erg eenzaam voelen. Mijn wens? Ik weet dat de kans erg klein is, maar ik zou het mooi vinden als een bewoner mijn aanraking of stem een volgende keer herkent.”

“Soms kan iemand wel acht keer op een dag vragen of er niet stiekem vogeltjes in mijn haar wonen”

 

Wat zou je willen zeggen tegen mensen die nog twijfelen om vrijwilligerswerk te doen?

“Bij twijfel wél doen! Met vrijwilligerswerk beteken je een hoop voor een ander en voor jezelf. Je kunt helemaal zelf kiezen wat je wilt, iets wat bij een betaalde baan niet mogelijk is. Ik heb jarenlang voor Pa gezorgd. Na het overlijden kwam ik in een leegte, wat beteken ik nog? En wat moet ik met mijn tijd?

Met vrijwilligerswerk voel ik me weer waardevol! En het gevoel dat je krijgt als je iemand even kan laten lachen is onbetaalbaar.”

________________________________________________________________

Heb jij ook een MOOI verhaal over vrijwilligerswerk, of heb jij een MOOI MENS gezien? Laat het ons weten door een mailtje te sturen naar communicatie@mooiwerkbreda.nl, en wie weet vertellen wij hier straks jouw verhaal!

Wil jij aan de slag als vrijwilliger? Bekijk hier al onze vacatures.

Scroll naar boven