Het begint met een visie en een missie

Voordat je inhoudelijk begint met het vrijwilligersbeleid is het goed om nog even de missie en visie van de organisatie erbij te pakken. Door daarmee te starten, ga je werken vanuit het uitgangspunt van de organisatie.

Visie en missie + hoe past werken met vrijwilligers daarin

Naast de algemene visie is het goed om na te denken over de manier waarop je kijkt naar het werken met vrijwilligers binnen je organisatie. Als je daar uitganspunten bij hebt, dan helpen die je om keuzes te maken en te bepalen welke kant je op wilt gaan.

Het is heel goed mogelijk dat je hier nog nooit over nagedacht hebt. Vraag eens rond bij andere mensen in jouw organisatie. Dan komen er vanzelf zaken naar voren die hier antwoord op geven.

Opdracht

Beantwoord in je beleid de volgende vragen:

  1. Wat zijn de missie en visie van onze organisatie?
  2. Waarom werken wij met vrijwilligers? (Uit geldgebrek?/ Vanuit ideële gedachten/ Om de vrijwilligers kansen te geven/ anders…)
  3. Wat vinden we belangrijk in het werken met vrijwilligers? (Dat zij zich kunnen ontplooien/ Dat we een diverse club hebben/ Dat iedereen zich thuis voelt/ anders…)

Van beleid naar praktijk: Laat je waardes visueel worden in je organisatie. Maak je missie en visie visueel en deel dit overal in je organisatie, dan wordt het zichtbaar en gaat het leven! (in de nieuwsbrief, op de website, op posters in gangen, op gadgets, screensaver)

Scroll naar boven